Hvad er et angstanfald?

“Angst” kan vise sig på forskellige måder. En af den mest gængse former, viser sig ved, at man pludselig får hjertebanken, bliver klamtsvedende og ryster.
Nogle personer beskriver et angstafald som en fornemmelse af “at skulle dø”.
Denne slags angstanfald er ikke livstruende, selvom det -for nogle- føles sådan. Denne slags angst kan udspringe af, at du i lang tid har været udsat for en form for overbelastning.
Overbelastningen kan være grundet forskellige ting; Arbejdsrelateret stress, følelsesmæssig overbelastning, i familielivet eller på andre områder, hvor man har været “hårdt spændt for” over en længere periode.

Hvorfor kommer et angstanfald så ofte, når man slapper af og laver noget der virker helt almindeligt?

Lad os sige du er stresset og har været overbelastet på dit job over en længere periode.

Det er sådan, at når vi udsætter os selv for overbelastning på f.eks jobbet – så er vi i nogen grad klar over det – og “tager os sammen” for at udføre det vi er blevet sat til eller har sat os for.
Når vi så efter arbejde føler, at vi kan slappe lidt af og måske ganske fredeligt er på vej ud at hente børnene i børnehaven, ja så kan et angstanfald overraske én.
Lige dér midt på p-pladsen. Udenfor institutionen. Hvorfor? Fordi du ikke længere er i alarmberedskab og klar til at blive overvældet.
Man kan sige du “har glemt at have paraderne oppe”. Angstanfaldet ser ud til at være kommet ud af den blå luft, men i virkeligheden kommer det fordi du er modtagelig og ikke er forberedt.

Hvad gør jeg så, når jeg har oplevet et angstanfald?

Måske vidste du ikke, at du over længere tid har overhørt signaler fra din krop:
Måske har du været mere træt på det seneste, eller haft tilbagevendende hovedpine, haft søvnbesvær, lidt af rastløshed eller haft andre symptomer du ikke rigtig har taget notits af.
Og vi skal forstå, at kroppen bliver ved med at sende signaler indtil du lytter og tager dig af dem.

Det er altså ret svært at ignorere et angstanfald på den lange bane!