Er du bange for døden?

Har en samtale med en angstfyldt klient. Han er bange for døden.

Han lever imidlertid et liv i uoverensstemmelse med denne frygt da han flere gange dagligt gør ting, som man i samfundet betragter som værende “farlige” hvis man vil leve et langt liv. – Han ryger, spiser generelt usundt, undlader at motionere og er overvægtig. Denne mand ønsker at leve et langt liv – for han er bange for døden.

Han er utilfreds med den måde han forvalter sit liv på. Véd godt, at det er selvmodsigende når han på den ene side vil have evigt liv – og på den anden side forvalter det liv han har, rigtig usundt.

Vi taler i en time. Og da vi nærmer os timens afslutning når han til en ny erkendelse: Der er én ting han er mere bange for end døden:

LIVET!!

Hvorfor er han bange for at leve livet? Fordi det føles som om, at tiden – og dermed livet – flyver afsted når alting går godt. Og hvis det hele flyver afsted, så vil det føles som om det har været alt for kort, når han når til dets afslutning.

Hvis han derimod ikke tillader sig selv at nyde livet, ja så kan han i det mindste få oplevelsen af et langt liv. Det er mindre vigtigt om han er tilfreds med indholdet – bare livet føles langt.

Det er nogle underlige dilemmaer vi mennesker nogle gange står overfor. Skal vi vælge et langt og indholdsløst liv som virker nærmest uendeligt, eller skal vi gå efter et liv i overensstemmelse med vores drømme og behov, med fare for, at tiden flyver afsted og vi dør inden vi får set os om?

Er du bange for døden – eller for livet?